Wat is EDI?

EDI is een afkorting voor een technologie die in de jaren 60 is ontwikkeld voor het uitwisselen van berichten tussen informatiesystemen. Tegenwoordig is EDI een term die vaak terugkomt bij het versturen van pallets en containers. EDI staat voor electronic data interchange en wordt in de volksmond met name gebruikt om de internationale EDIFACT standaard aan te duiden.

De EDI software is ontwikkeld om computers met elkaar te laten communiceren en is hiermee een vervanging voor de papieren pakbonnen en facturen. De ouderwetse papieren documenten worden nu vervangen voor EDI berichten die door een machine gelezen kunnen worden. In principe kan ieder soort bedrijfsdocument worden omgezet in een EDI bericht. Of dit nu een edi factuur is of een edi pakbon. Met een EDI koppeling wordt het versturen van documenten gesimplificeerd en bovendien kostenefficiënt.

Voordelen van EDI

Palletlabel EDIHet gebruiken van EDI heeft vele voordelen. De grootste voordelen worden onderstaand kort toegelicht.

  • Verminderen van menselijke handelingen
  • Verminderen van wachttijden
  • Informatie is preciezer en komt altijd compleet aan
  • Vermindering van kosten
  • Optimaliseren van bedrijfsteams
  • Duidelijkere communicatiestroom tussen verzender en ontvanger
  • Inzicht in de status van verzendprocessen
  • Betere dienstverlening aan de eindgebruiker

Door het integreren van EDI in de bedrijfsvoering, worden er bepaalde handelingen verleden tijd. Zo is het niet meer nodig om pakbonnen in enveloppen te stoppen, te frankeren en vervolgens te verzenden. Ook hoeft de ontvanger niet meer te wachten tot het edi bericht binnenkomt, aangezien dit elektronisch vele malen sneller gaat dan via de post.

Daarnaast lopen EDI berichten geen risico om beschadigd aan te komen bij de ontvanger. Hierdoor zorgt het gebruik van EDI voor een behoorlijk reductie in kosten en kunnen teams geoptimaliseerd worden, omdat er minder menselijk handelen nodig is.

Bovendien zijn EDI berichten transparant en op ieder moment toegankelijk, waardoor je als bedrijf een betere dienstverlening aan de eindgebruiker kan leveren. Het is daarom ook niet gek dat steeds meer bedrijven er voor kiezen om een edi koppeling te integreren in de bedrijfsprocessen.

Verschillende EDI berichten

Edi berichten komen voor in verschillende berichtformaten. Sommige berichtformaten zijn specifiek voor een sector, andere zijn algemener. Naast de standaard EDI en EDIFACT berichten, komen edi messages in XML of JSON steeds vaker voor. Dit komt omdat XML ook in een browser getoond kan worden en JSON een bekende taal is voor programmeurs. Hierdoor is een edi bericht in dit formaat ook makkelijker te lezen voor computers.

EDI Koppeling implementeren

Bij veel grote bedrijven wordt gebruik gemaakt van een eigen EDI systeem, wat erg gevoelig is voor onderhoud. Hierdoor moet er constant geïnvesteerd blijven worden in kennis om het systeem up-to-date te houden.
SSCC Label EDI Palletlabel
Hierdoor besluiten steeds meer grote bedrijven om over te stappen op een geïntegreerde EDI-oplossing of een SaaS oplossing van een EDI specialist. Een SaaS platform is vaak uitgebreider dan een intern EDI systeem en bovendien altijd up-to-date. Ook is een SaaS oplossing vanaf ieder device en elke plek toegankelijk, mits er verbinding is met het internet. Kijk hier voor de geïntegreerde oplossing die wij bieden voor EDI & SSCC-labels met Exact.

Wordt Palletlabel uw nieuwe EDI partner?

Bent u op zoek naar een partner die u helpt bij de integratie van SSCC en EDI?

Dan bent u bij Palletlabel op het juiste adres. Niet alleen zorgt Palletlabel voor een werkende en handige SaaS oplossing, maar doet dit ook nog eens vanaf de scherpe prijs van €60 per maand.

Voortaan kunt u op ieder moment en op iedere plek gebruik maken van de EDI service van Palletlabel. Dit zorgt op termijn niet alleen voor snellere bedrijfsprocessen, maar ook voor een aanzienlijke besparing op de kosten.

Om verder te kunnen groeien in de retail moet Pelican Rouge flexibel in kunnen spelen op de wensen van iedere retailer. De elektronische berichten en de logistieke labels die wij maken moeten niet alleen voldoen aan de algemene specificaties van GS1 maar ook aan de specifieke eisen van de retailer. Door Palletlabel + EDI te integreren in ons IT-landschap zorgt Type2Solutions ervoor dat we flexibel en in no-time kunnen voldoen aan deze eisen.

Ivo Tiesema

Logistiek Manager bij Pelican Rouge Coffee Roasters