Wat is een SSCC Label?

SSCC is een afkorting voor Serial Shipping Container Code. Een SSCC label wordt internationaal erkend als verzendcode voor pallets en containers.

Iedere container of pallet heeft een uniek SSCC label met code. Met deze code wordt het proces van tracking & tracing van pallets en containers wereldwijd mogelijk. Hierdoor wordt het logistieke proces maximaal geoptimaliseerd.

In de meeste gevallen wordt een SSCC label gecombineerd met een edi-bericht, ook wel desadv genoemd, die automatisch gekoppeld kan worden bij het scannen van de sscc code.

Wat is de SSCC code opbouw?

Een SSCC label wordt normaal gesproken geprint op A5 formaat en bestaat uit 3 onderdelen.

Bovenaan het sscc label staat vrije informatie. Hier kan de verzender bijvoorbeeld het adres van de ontvanger in verwerken.

Het tweede deel bestaat uit mensleesbare informatie, zoals de inhoud, houdbaarheidsdatum, de sscc code en het aantal omverpakkingen op de pallet.

Het derde en laatste deel van het SSCC label bestaat uit de scanbare barcodes.

Indien u meerdere codes op een SSCC label wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten dat de onderste barcode altijd de SSCC moet zijn.

Hoe werkt SSCC in de praktijk?

Het proces verloopt via 4 stappen, welke kort worden toegelicht.

 1. De verzender maakt gebruik van een SSCC label generator om een GS1 barcode te genereren. Dit palletlabel wordt op de container of pallet geplakt.
 2. De verzender stuurt een digitaal verzendbericht via EDI (electronic data interchange) naar de ontvanger van de pallet of container. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde versie van GS1, de desadv. In dit bericht staat vermeld om wat voor soort producten de zending gaat en hoeveel producten er op de pallet staan. Zo kan de afnemer al voordat de zending is ontvangen zien wat er onderweg is. Bovendien wordt in het edi bericht ook vermeld wat de batchnummers zijn en wat de eventuele houdbaarheidsdatum is. In sommige gevallen wordt dit bericht ook gebruikt om een edi factuur te sturen. Het edi bericht is opgesteld aan de hand van een internationale standaard, welke EDIFACT heet. Op deze manier wordt wereldwijd verzenden toegankelijker voor iedereen.
 3. Aan de hand van de SSCC code van de zending kan de afnemer de zending wereldwijd traceren.
 4. De afnemer ontvangt de zending en scant het palletlabel, waarna deze automatisch kan worden gekoppeld aan het edi bericht. Zo ziet de afnemer direct wat voor en hoeveel producten op de pallet staan.

Wat zijn de voordelen van een SSCC label?

Het gebruik van SSCC labeling heeft meerdere voordelen. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer bedrijven gebruik maken van SSCC om het logistieke proces te vereenvoudigen.

De voordelen van het gebruik van een SSCC zijn:

   • Een SSCC helpt u bij het voorraadbeheer in uw magazijn
   • U weet precies waar in het magazijn de goederen staan die u nodig heeft
   • Het is precies te zien wanneer en waar een product is/wordt afgeleverd
   • Zendingen kunnen eenvoudig getraceerd worden
   • U voldoet aan kwaliteitseisen en regels.

Benieuwd hoe andere bedrijven de SSCC Label software van Palletlabel hebben geïmplementeerd?

Hoe maak ik een SSCC label aan?

Er zijn meerdere manieren om zelf een SSCC label te genereren.

Zo zijn er meerdere WMS en ERP systemen die een koppeling hebben met SSCC. Dit soort pakketten bieden de mogelijkheid om EDI berichten te ontvangen en koppelen aan een SSCC code.

Als de zending aankomt, hoeft alleen het palletlabel gescand te worden om te zien wat de inhoud en hoeveelheid van de pallet is. Op deze manier wordt het proces van goederenontvangst maximaal geoptimaliseerd.

Een andere manier om een SSCC label te maken is door het gebruiken van de SSCC Label generator van palletlabel.nl. Ervaar nu zelf het gemak van de SaaS oplossing van palletlabel door een demo-label aan te maken via onze palletlabel demo-tool.

Bekijk de video: SSCC-labels maken

De video laat zien hoe u in enkele stappen makkelijk en snel GS1 palletlabels met de SSCC-code kunt aanmaken met de Palletlabel software.

Aan welke (online) retailer u ook levert, Palletlabel.nl genereert het SSCC-label volgens de eisen van uw klanten makkelijk en snel.

Is er iets verkeerd gegaan bij het printen? U kunt de recent gegeneerde labels als PDF-bestand openen en nogmaals printen. Ook kunt u de labels als PDF naar uw externe warehouse of logistieke dienstverlener mailen.

Na het genereren van het SSCC label selecteert u SSCC-codes van de pallets die gereed staan om geleverd te worden en stelt u de elektronische pakbon (DESADV) samen.

Palletlabel verzendt deze automatisch als EDI-bericht naar uw afnemers. In Palletlabel ziet u direct of het bericht goed is aangekomen bij uw klanten.

Palletlabel: maakt GS1-labels en EDI betaalbaar

Bij Palletlabel bieden we meerdere pakketten aan om u zoveel mogelijk te ontlasten bij het gehele logistieke proces. Of u nu 20 SSCC labels per maand nodig heeft of meer dan 500. Bij Palletlabel vindt u altijd een pakket dat past bij de grootte van uw bedrijf.

Al vanaf € 40-, per maand helpt de SaaS oplossing van Palletlabel bedrijven met het regelen van logistieke zaken. Benieuwd welk abonnement u nodig heeft? Ga snel naar de calculator en bepaal welk abonnement past bij uw bedrijf.

Liever een on-premise SSCC label oplossing?

Met onze on-premise One2Label Automation oplossing kunt u automatisch en razendsnel SSCC labels printen vanuit WMS en ERP systemen. One2Label Automation is snel, effectief, voorkomt gebruiksfouten en sluit naadloos aan op uw logistieke proces.

Naast SSCC labels kunt u ook box en product labels printen. Ervaar het gemak van de on-premise oplossing One2Label Automation door een demo box label aan te maken via onze one2label demo-tool.

Uitnodiging – ICT en Logistiek 2023

Op woensdag 8 en donderdag 9 november 2023 vindt ICT & Logistiek weer plaats in de Jaarbeurs, Utrecht.

Wij hosten op woensdag 8 november een kennissessie over EDI en SSCC-labels en serveren de lekkerste koffie van onze klant Pelican Rouge Coffee Roasters in onze stand. U bent van harte welkom!

Meld u gratis aan.

“Het is een gebruiksvriendelijke en slimme webapplicatie die het mogelijk maakt om specifieke eisen die retailers hebben ten aanzien van etikettering te realiseren. Palletlabel past uitstekend bij onze klantgerichte aanpak.”

Charika Sundermeijer

Accountmanager bij Origin Fruit Group