John Triel, IT Manager bij Total Produce, vertelt hoe zij voldoen aan GS1 met Palletlabel en EDI.

Total Produce is een specialist in overzees fruit en maakt gebruik van de SaaS oplossing Palletlabel + EDI van Type2Solutions. Hiermee optimaliseert Total Produce de logistieke keten en voldoet aan de eisen die grote Europese retailers stellen.

John, kun je ons wat meer vertellen over Total Produce?

“Total Produce B.V. kent een lange historie, die teruggaat naar het jaar 1850. Als specialist in overzees fruit vanuit Zuid-Afrika, Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika, behoort Total Produce B.V. tot de grootste importeurs in Europa en richt zij zich op het duurzaam verbinden van leverancier en afnemer. Vanuit het hart van de Rotterdamse haven kunnen afnemers in de belangrijkste West- en Noord-Europese steden via een nauw vertakt transportnetwerk binnen 24 uur worden bereikt.”

Total Produce is in meer dan 34 landen actief. Waar ligt de focus?

Total Produce COOP SSCC label“Geheel Europa maar vooral Benelux, Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en Spanje. Onze producten verkopen wij aan de grootste retailers van Europa, groothandel, verwerkers, foodservice en online. De retail is een heel belangrijk kanaal voor ons.”

Total Produce levert aan de grootste retailers van Europa. Hoe spelen jullie in op de eisen die zij stellen?

“Wij moeten voldoen aan de GS1 standaard in combinatie met het SSCC label en EDI. We praten dan over de berichten DESADV, INVOIC en ORDERS. Al snel werd echter duidelijk dat er wel gesproken wordt over de GS1 standaard, maar dat iedere retailer daar zijn eigen invulling aan geeft. Ze hebben allemaal hun eigen wensen en eventuele aanvullende eisen. Het gaat dan om zowel klant- als land specifieke wensen.”

Wat heb je toen gedaan?

“Ik ben IT-eindverantwoordelijk en heb eerst gekeken of we het in ons ERP-systeem konden oplossen. Dit kan, maar is complex, iedere retailer heeft zo zijn eigen wensen. Ik was niet op zoek naar maatwerk binnen het ERP-systeem. Zo ben ik verder gaan kijken en uitgekomen bij Palletlabel van Type 2 Solutions.”

Waarom gebruiken jullie Palletlabel en EDI van Type 2 Solutions?

“Palletlabel is een SaaS oplossing en staat los van ons ERP-systeem. Dit geeft ons veel flexibiliteit. Daarnaast is Type2Solutions gespecialiseerd in labeling en GS1. Palletlabel kan klant specifieke labels aanleveren en eenvoudig inspelen op aanvullende wensen van de retailers. Een ERP-systeem gaat vaak uit van een eenzijdige interpretatie. Onze voorraad ligt op verschillende locaties opgeslagen bij derde partijen, uiteindelijk leveren wij de door Palletlabel gegeneerde labels elektronisch aan. Vertrouwde locaties kunnen wij ook toegang geven tot de Palletlabel portal om zelfstandig labels te maken. Omdat het een cloudoplossing is en los staat van het ERP-systeem is dit eenvoudig te regelen. Wij beheren de artikelen en de GTINs, zij kunnen alleen labels genereren. Zo houden we alles in eigen hand en kunnen wij altijd de pallets, ongeacht van waar de goederen staan, voorzien van de juiste labels.”

Hoe vind je de samenwerking verlopen?

“Uitstekend. Het Palletlabel Team van Type 2 Solutions heeft duidelijk kennis van zaken en veel ervaring, ook met de verschillende retailers. Ze begeleiden je door het hele implementatie proces en geven je ook aandachtspunten mee die van belang zijn voor andere plekken in de organisatie. Logistiek kan tegenwoordig niet meer losgekoppeld worden van de IT. Het is de spil tussen de klant, de interne backoffice en de verkoopafdeling.”

Welke tips zou je willen meegeven?

“Bij dit soort trajecten wordt vaak gedacht: het is een IT-feestje, maar dat is het niet, het gaat door al je processen heen. Omdat er veel verschillende interne en externe partijen betrokken zijn is communicatie van doorslaggevend belang. Zorg er ook voor dat de artikel stamdata op orde is en gebruik geschikte hard- en software voor het aanmaken en beheren van GS1 codes en het scannen. Kortom: begin op tijd en betrek de juiste stakeholders, GS1 expertise en technologie bij het project.”

“Palletlabel is een SaaS oplossing en staat los van ons ERP-systeem. Dit geeft ons veel flexibiliteit. Palletlabel kan klant specifieke labels aanleveren en eenvoudig inspelen op aanvullende wensen van de retailers. Type2Solutions heeft duidelijk kennis van GS1 en veel ervaring.”

John Triel

IT Manager bij Total Produce